| CRILOVIC |     www.vesmintebisericesti.ro     | CRILOVIC |

Sfantul Ioan Botezatorul


După Boboteaza, în ziua de 7 ianuarie se sărbătoreşte Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan este considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament. Ioan este ultimul proroc al Vechiului Testament şi este menţionat în cărţile sfinte ca fiind cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru primirea Fiului lui Dumnezeu. 
 
Sfantul Ioan s-a nascut in familia preotului Zaharia, dupa cele mai multe izvoare de atestare, la Ein-Karem, la aproximativ 10 kilometri de Ierusalim. Nasterea minunata a Sfantului Ioan a fost profetita de Ingerul Gavriil intr-o aratare in timpul slujbei oficiate la templu de tatal Sfantului Ioan. Mama sa, Elisabeta, inaintata in varsta si fara copii, deoarece nu putea sa aiba urmasi, era descendenta a semintiei lui Aaron.
Zaharia, tatal sau, nu a crezut in cuvantul ingerului si, drept pedeapsa, a ramas mut. Nasterea lui Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea Nasterii lui Iisus. Sfintii Parintii socotesc nasterea Inaintemergatorului ca 'minunea ce merge inaintea Minunii' si o privesc ca treapta pe care se urca intelegerea celor ce vor vedea nasterea cea peste fire, din cea batrana si stearpa din neamul lui Aaron, pentru a se sui apoi la vederea cea preaminunata a nasterii Celui mai presus de fire din Fecioara Maria.
Putem sa-l socotim pe Sfantul Ioan drept al doilea mare om, dupa Maica Domnului, dintre cei nascuti din femeie, daca luam aminte la cuvintele pe care insusi Mantuitorul Iisus Hristos le spune despre el: "Un prooroc? Da, zic voua, si mai mult decat un prooroc. Ca el este acela despre care s-a scris: "Iata Eu trimit, inaintea fetei Tale, pe ingerul Meu, care va pregati calea Ta, inaintea Ta." Adevarat zic voua: Nu s-a ridicat intre cei nascuti din femei unul mai mare decat Ioan Botezatorul" (Matei 11, 9-11).
 
Iconografia ortodoxă închină Sfântului Ioan cele mai multe icoane, în comparație cu ceilalți sfinți. El apare în următoarele icoane ortodoxe: Nașterea Sfântului Ioan (24 iunie), Botezul Domnului (6 ianuarie), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august), Intâia și a Doua Aflare a Capului Sfântului Ioan (24 februarie), a Treia Aflare a Capului Sfântului Ioan (25 mai), Deisis (de o parte a Mântuitorului, împreună cu Maica Domnului); icoana în care apare cu aripi, ca un Inger al Domnului (7 ianuarie); Icoana Pogorârii lui Iisus la Iad, unde Sfântul Ioan apare propovăduind celor de acolo Evanghelia lui Hristos.

Lasă un comentariu


Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare