| CRILOVIC |     www.vesmintebisericesti.ro     | CRILOVIC |

Cine au fost Sfintii Mihail si Gavriil?


 

 

Sf. Mihail si Gavril. Dintre toti Sfintii ingeri, cei mai mari binefacatori ai oamenilor s-au aratat Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, din care motiv se si pomenesc in fiecare an, pe 8 noiembrie, cu alese praznuiri si cantari de lauda, dimpreuna cu toate cetele ingeresti.

 

(model de bedernita cu Sfintii Arhangheli)

         În ţara noastră cultul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este foarte răspândit. Numeroase sunt bisericile şi mănăstirile cu hramul Sfinţilor Arhangheli, numeroşi sunt şi credincioşii români care le poartă numele. Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt sărbătoriţi pe 8 noiembrie de credincioşii ortodocşi şi, odată cu ei, toţi îngerii, consideraţi în tradiţia populară păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, numele sărbătorii fiind Soborul Sf. Mihail si Gavriil.

Cine este Sfantul Mihail Arhanghelul

          Sfântul Mihail este conducătorul tuturor îngeri sfinți deasupra lui Gabriel, Rafael și Uriel. El lucrează adesea pe misiuni pentru a lupta împotriva răului, a proclama adevărul lui Dumnezeu și a întări credința poporului. Deși este numit sfânt, el este cu adevărat un înger și un conducător al acestora și, în cele din urmă, armata lui Dumnezeu. Prin definiție, el este mai presus de ceilalți în rang.

          Arhanghelul Mihail este reprezentat in chip de ostean cu mantie, avand in mana o sabie de foc, pentru ca el pedepseste pacatul, nedreptatea si apara pe cei drepti. El pedepseste popoare rele si apara popoare bune care implinesc voia lui Dumnezeu.

(icoana brodata in atelierul nostru)

          Sfantul Arhanghel Mihail este pomenit in cartile Vechiului Testament ca fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepseste nedreptatea si nelegiuirea sau apara pe cei nevinovati: el aduce pedepsele asupra lui Faraon si asupra egiptenilor, care tineau in robie poporul lui Israel; el pedepseste nelegiuirile din Sodoma si Gomora, el este cel ce apara ostirea credincioasa a lui Dumnezeu si se arata lui Iosua Navi, conducatorul poporului ales dupa moartea lui Moise, zicand: "eu sunt conducatorul ostirilor ceresti" (Iosua Navi 5, 13-14).


Cine este Sfantul Gavriil Arhanghelul

          Gavriil a fost cel care a vestit nașterea Maicii Domnului, Sfinților Părinților Ioachim și Ana, el i-a descoperit lui Zaharia nașterea Înaintemergătorului, pe Iosif, logodnicul Mariei, l-a întărit pentru a nu se mai îndoi de nimic, a călăuzit Sfânta Familie în Egipt, a răsturnat piatra de pe ușa mormântului Mântuitorului și a dus femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului.

          Arhanghelul Gavriil este reprezentat in iconografia noastra in haine de diacon cu stihar si orar, purtand in mana o floare de crin alb, ca simbol al puritatii, al bucuriei si binecuvantarii, pentru ca el aduce neamului omenesc vestea cea buna a intruparii Fiului lui Dumnezeu, Care ne aduce mantuirea.

         

(icoana brodata in atelierul nostru)

          De asemenea, Sfantul Arhanghel Mihail ii pazeste pe cei trei tineri in cuptorul din Babilon, nevatamati de vapaia focului (cf. Daniel 3, 23-28). El apara pe prorocul Daniil in groapa cu lei (cf. Istoria omorarii balaurului 1, 40-46), nefiind atacat de catre acestia.

 

 


Lasă un comentariu


Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare