| CRILOVIC |     www.vesmintebisericesti.ro     | CRILOVIC |

Articole RSSSfantul Ioan Botezatorul

După Boboteaza, în ziua de 7 ianuarie se sărbătoreşte Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan este considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament. Ioan este ultimul proroc al Vechiului Testament şi este menţionat în cărţile sfinte ca fiind cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru primirea Fiului lui Dumnezeu.    Sfantul Ioan s-a nascut in familia preotului Zaharia, dupa cele mai multe izvoare de atestare, la Ein-Karem, la aproximativ 10 kilometri de Ierusalim. Nasterea minunata a Sfantului Ioan a fost profetita de Ingerul Gavriil intr-o aratare in timpul slujbei oficiate la templu de tatal Sfantului Ioan. Mama sa, Elisabeta, inaintata in varsta si fara copii, deoarece nu putea sa aiba urmasi, era descendenta a...

Continuă să citeștiCine au fost Sfintii Mihail si Gavriil?

Sf. Mihail si Gavril. Dintre toti Sfintii ingeri, cei mai mari binefacatori ai oamenilor s-au aratat Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, din care motiv se si pomenesc in fiecare an, pe 8 noiembrie, cu alese praznuiri si cantari de lauda, dimpreuna cu toate cetele ingeresti.

Continuă să citești
Semnificatia religioasa a vesmintelor clericale

Inca din timpul Bisericii primare, crestinii clerici poarta vesminte speciale, atat atunci cand celebreaza slujbe, da si cand exercita alte functii clericale. Putem spune despre acestea ca sunt un fel de uniforma pentru slujitorii bisericesti, reprezentand o modalitate mai usoara de a fi diferentiati de ceilalti participanti la slujbe, dar totodata si intre ceilalti din acelasi rang, care detin diverse functii spirituale. Prin purtarea de vesminte, fiecare cleric devine asemenea unei icoane ale Mantuitorului, slujitori ai altarului unic al lui Dumnezeu.  

Continuă să citeștiCuratarea vesmintelor bisericesti – cand, cine, cum se realizeaza?

Vesmintele liturgice, de la cele arhieresti si preotesti, pana la cele de rang diaconesc, dar si celelalte cu rol de impodobire a Sfintei Mese si a Sfantului Altar, necesita a fi pastrate intr-o stare cat mai buna. Este un alt mod de a exprima dragostea si evlavia fata de Dumnezeu. Odata ce au fost sfintite, vesmintele liturgice se depoziteaza in Sfantul Altar sau intr-un alt loc special pregatit in acest scop ce poarta denumirea de vesmantar sau diaconian.

Continuă să citești